BOUWTIPS

Maar al te vaak wordt bij renovatie- of verbouwplannen gedacht dat het allemaal wel meevalt qua werkzaamheden en benodigde tijd en dat het gezamenlijk noemen van een einddatum volstaat. De ervaring leert dat er toch altijd weer onverwachte oplossingen moeten worden gezocht in het werk en dat te krap geplande werkzaamheden die elkaar moeten opvolgen binnen het bouwproces, zorgen voor irritatie en onnodige meerkosten.

Je kent het wel: de tegelzetter die loopt te mopperen op de loodgieter, de stukadoor die afgeeft op de elektra-mensen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een groot deel van deze onvrede voorkom je door heldere afspraken te maken van de deelfasen over tijd, maar ook over wat er aan het eind van die fase wordt opgeleverd qua werk.

Heb je zelf de regie in de hand, dan zal dit vaak al goed geregeld zijn. Maar ben je zelf de coördinator en minder bedreven in de onderlinge afstemming, plan dan per fase 1x een moment in waarbij je de verschillende partijen aan tafel hebt en de planning en werkafspraken gezamenlijk doorloopt. Dan komen er verrassend veel aandachtspunten aan de orde, die veel oneffenheden en irritatie achteraf kunnen voorkomen.

Ga niet over één nacht ijs. Verschillende aannemers uitnodigen om een specifieke klus in kaart te brengen en offertes te verkrijgen is heel normaal. Ook is een indruk van de persoon of organisatie van enorm belang. Hier kan veelal opgemaakt worden of dit bedrijf binnen uw verwachting valt. Ook is het goed om verschillende offertes tegen elkaar te leggen, prijzen te bekijken en zorgvuldigheid waarmee de offerte is opgesteld en of dit aan uw verwachting voldoet maar belangrijker nog of deze compleet is. De gene met een goede babbel is niet ook direct de aangewezen aannemer voor de klus.

Een veelgemaakte fout is dat binnen de planning niet of nauwelijks rekening wordt gehouden met droogtijden. Denk hierbij aan stortvloeren, lijmlagen en uiteraard ook stukwerk. Laat je zaken niet voldoende uitharden, dan krijg je daar later spijt van. Vaak is het zo dat je in het werk nog geen problemen ondervindt, maar na 1 of 2 jaar komt vaak de ellende naar boven in de vorm van extra krimpnaden of een bladderende muur, bijvoorbeeld op de naden van muur naar plafond en deurposten.

En heb je binnen je planning te weinig rekening gehouden met droogtijden, dan zorgt dit dat de werkzaamheden opgeschort moeten worden en bijvoorbeeld een specialist niet op de afgesproken datum zijn werk kan doen, naar een andere klus gaat en de opeenvolgende werkzaamheden binnen jouw bouwproject in het gedrang komen.

Vloerverwarming is niet meer weg te denken in de plannen en realisatie van hedendaagse woningrenovaties. De warmteopbrengst van een vloerverwarming is een stuk hoger en constanter dan de warmteopbrengst van traditionele verwarming door middel van radiatoren.
Des te belangrijker is het, om voordat je een vloerverwarming gaat aanleggen en installeren, eerst goed na te denken over waar en hoe je deze aanlegt of aan laat leggen. Bij Van Vliet Totaalbouw hebben we een hele goede tip die je een hoop geld en energie kan besparen.

Vloer storten van beton
De ondervloer is vaak beton. Niets mis mee, alleen beton is een van origine een koud materiaal dat lastig warmte geleid en veel energie vraagt en opslokt. En precies daar hebben we bij Van Vliet Totaalbouw een praktische oplossing op bedacht.

Eerst isolatie en dan de verwarmingsleidingen
Traditioneel wordt direct op de betonnen vloer de leiding van de vloerverwarming in het bekende bochtencircuit uitgelegd en bevestigd. Daar overheen wordt dan een egaliserende dekvloer gestort en vervolgens wordt de vloerverwarming op de technische installatie aangesloten. Klaar is Kees!

Bij Van Vliet vinden we dat zonde van de energie. Bijna 50% van de energie gaat op deze traditionele manier van vloerverwarming leggen naar beneden, regelrecht de betonvloer in. Zonde van de verloren energie en eenvoudig op te lossen vinden we. De oplossing: leg over je betonvloer eerst een laag isolatiemateriaal en leg dan pas de vloerverwarming en zet deze door het isolatiemateriaal heen vast op de onderliggende betonvloer. Daarna kun je zoals normaal ook het geval is, de dekvloer over de leidingen heen storten en egaliseren.

Maximale warmteopbrengst
Door op deze manier te werken met een tussenlaag onder de eigenlijke vloerverwarming realiseer je veel meer warmteopbrengst van je vloerverwarming. Dit scheelt echt aanzienlijk in je verbruikskosten en je zult merken dat als je de vloerverwarming een graadje hoger zet in de winter, deze ook sneller zal reageren en eerder zijn extra warmte af zal geven. Veel bouw- en verwarmingsplezier toegewenst!

Hoe kun je de ruimte het meest efficiënt indelen? Of hoe vergroot je de hoeveelheid licht in je huis? Als het even kan dan tekenen we het graag zelf voor je uit, komen met voorstellen en oplossingen passend bij je budget. Goed doordacht, vaak net even anders dan je zelf zou bedenken. Dat komt door de jarenlange ervaring en het feit dat we het als sport zien om net even anders te denken, de praktische oplossingen te zoeken en tegelijkertijd efficiënt te denken in techniek en uitvoering. Hiermee bespaar je vaak op je totaalbudget en bespaar je meestal ook de kosten van een dure architect en komt je toch tot het gewenste resultaat.

website foto

© 2018 All rights reserved​

van Vliet Totaalbouw​